• Конкурсні предмети (сертифікати ЗНО, вступні іспити)
• Акт узгодження переліку спеціальностей
• Ліцензія
• Сертифікати
• Правила прийому
• Перелік акредитованих та неакредитованих освітньо-професійних програм - 2025
• Освітньо-професійні програми
• Етапи вступної кампанії
• Перелік документів для вступу
• Нормативні документи НУХТ - 2025
• Вимоги до мотиваційних листів вступників
• Про спеціальності
• Обсяги державного замовлення
• Інструкція по створенню електронного кабінету вступника
• Розклад вступних іспитів
• Програми вступних випробувань
• Рейтингові списки
• Результати вступних випробувань
• Накази про зарахування
• Положення про студентський гуртожиток
• Умови поселення вступників
• Правила внутрішнього розпорядку в студентському гуртожитку
• Майстер-класи
Спеціальність G13 Харчові технології
Відокремлений структурний підрозділ «Полтавський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» здійснює професійну підготовку фахівців за освітньо-професійним ступенем «фаховий молодший бакалавр» зі спеціальності G13 Харчові технології за такими освітньо-професійними програмами:
- «Зберігання, консервування та переробка молока»,
- «Зберігання, консервування та переробка м’яса»,
- «Виробництво харчової продукції»,
- «Харчові технології»,
- «Технології в ресторанному господарстві».
Технологію виробництва молочних продуктів опановують у коледжі здобувачі освіти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Зберігання, консервування та переробка молока».
Технологію виробництва м’ясних продуктів опановують у коледжі здобувачі освіти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Зберігання, консервування та переробка м’яса».
Технологію виробництва різноманітних вишуканих страв опановують у коледжі здобувачі освіти, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Виробництво харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві».
Майбутні фахівці-технологи, які можуть працювати майстрами, лаборантами, керівниками виробничих дільниць на будь-якому переробному підприємстві харчової промисловості, або відкривати власні цехи з переробки сільськогосподарської продукції, навчаються за освітньо-професійною програмою «Харчові технології».
Під час навчання в коледжі студенти спеціальності «Харчові технології» опановують як теоретичний курс навчання, так і практичний курс під час проведення лабораторних робіт, екскурсій на підприємства харчової та переробної промисловості, різних видів практик.
Після закінчення коледжу студенти спеціальності G13 Харчові технології отримують:
- освітньо-професійний ступінь:
- фаховий молодший бакалавр
- кваліфікацію:
- фаховий молодший бакалавр з харчових технологій.
Термін навчання:
• на основі базової загальної середньої освіти (9 кл.) – 3 роки 5 місяців,
• на основі повної загальної середньої освіти (11 кл.) – 2 роки 5 місяців,
Під час навчання в коледжі студенти спеціальності G13 Харчові технології опановують як теоретичний курс навчання, так і практичний курс під час проведення лабораторних робіт, екскурсій на підприємства харчової та переробної промисловості, різних видів практик.
Випускники коледжу, які навчалися за освітньо-професійними програмами «Зберігання, консервування та переробка молока» і «Зберігання, консервування та переробка м’яса», «Харчові технології» здатні виконувати професійну роботу на посадах:
- директор (керівник) малого промислового підприємства (фірми),
- помічник керівника малого підприємства,
- технік-технолог,
- майстер виробничої дільниці (відділення),
- начальник виробництва малого підприємства,
- технік-лаборант (хімік, мікробіолог),
- лаборант-радіометрист.
Можуть відкрити власне мале підприємство з переробки сільськогосподарської продукції.
Випускники коледжу, які навчалися за освітньо-професійною програмою «Виробництво харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві», здатні виконувати професійну роботу на посадах:
- начальник (керуючий) їдальні,
- завідувач підприємства харчування,
- начальник виробництва (на підприємстві харчування),
- керуючий рестораном (кафе, їдальнею тощо),
- технік-технолог з технології харчування,
- завідувач виробництва в закладах харчування,
- шеф-кухар, метрдотель, член бригади ресторану тощо.
Можуть відкрити власний заклад ресторанного господарства, а також інше мале підприємство з виготовлення харчової продукції.
З метою кращого засвоєння здобувачами освіти фахових дисциплін на відділенні здійснюється проведення більшості лабораторних робіт у спеціалізованих лабораторіях коледжу. Це дає можливість студентам закріпити і розширити теоретичну базу з фахових дисциплін, набути навички з виробництва харчових продуктів та запозичити знання і вміння досвідчених викладачів, а також стимулює здобувачів освіти до поглибленого вивчення свого фаху.
Спеціальність Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології”
Історія відкриття спеціальності досить давня. Перший набір студентів за спеціальністю 0627 «Експлуатація засобів та систем автоматизованого технологічного виробництва» був здійснений на підставі наказу №29 від 23.08.1967 р.
Сьогодні спеціальність має сучасну матеріально-технічну базу, досить насичену персональними ЕОМ (чотири комп’ютерні класи), і чотири аудиторії, обладнані мультимедійними засобами навчання. Студенти спеціальності починають вивчати комп’ютерну техніку, як апаратні засоби комп’ютера, так і програмні. Для вивчення спецдисциплін створено одинадцять навчальних лабораторій. Серед них: лабораторії «Засобів технологічного контролю і технічних засобів автоматизації», «Мікропроцесорних систем та програмного забезпечення», «Програмування промислових мікропроцесорних контролерів» «Електричних машин та електроприводу систем автоматизації», «Монтажу, налагодження ремонту та експлуатації технічних засобів автоматизації»
Викладачі циклової комісії підтримують тісні зв’язки з підприємствами переробної промисловості України. Виконуються дипломні проекти на замовлення підприємств країни.
За роки існування спеціальності було підготовлено понад 2000 спеціалістів.
Підготовка фахівців ведеться за денною формою навчання:
- на базі базової загальної середньої освіти (9 кл.);
- доукомплектування груп другого курсу абітурієнтами з повною середньою освітою з сертифікатами ЗНО, та диплому кваліфікованого робітника на базі ПТНЗ.
Ліцензійний обсяг:
50 осіб – денна форма навчання.
Випускники продовжують своє навчання, вступаючи на третій курс або на прискорене навчання до Національного університету харчових технологій або інших вишів України.
Призначення фахівця:
Випускник спеціальності здатен до комплексного розв’язування завдань, розроблення нових, удосконалення, модернізації та експлуатації існуючих систем автоматизації з застосуванням сучасних програмно-технічних засобів та інформаційних технологій, виконуючи теоретичні дослідження об’єкта автоматизації системи, обґрунтування вибору технічних засобів автоматизації, проектування та розроблення прикладного програмного забезпечення різного призначення.
Дипломований фахівець по завершенню навчання може обіймати наступні посади:
- Технік-технолог (електротехніка)
- Технік-технолог (електроніка)
- Технік-конструктор (електроніка)
- Технік інформаційно-обчислювального центру
- Технік з автоматизації виробничих процесів
- Технік з експлуатації та ремонту устаткування
- Технік з метрології
- Технік з налагодження та випробувань
- Технік-програміст
- Технік-оператор електронного устаткування
Освітньо-професійна програма «ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ»
Спеціалізація «G 11.03 Технологічні машини та обладнання»
Існує міф, що машинобудування – це спеціальність, на якій вчать будувати машини, але насправді це можливість здобути найкращу технічну освіту й стати справжнім майстром інженерних вершин.
Коледж здійснює підготовку професіоналів високого рівня для успішного кар’єрного росту на підприємствах, в міжнародних та українських компаніях; в аналітичній, консультативній та дослідницькій діяльності, де здобуті знання та навички високо цінуються роботодавцями.
Студенти вивчають «Будову і експлуатацію обладнання», «Ремонт, монтаж і наладку обладнання», інші дисципліни, які їм викладають досвідчені фахівці, що мають виробничий та педагогічний досвід.
Здобуті знання дають змогу проєктувати, конструювати обладнання харчових виробництв, розробляти і організовувати технологічні процеси оброблення деталей, безпосередньо керувати процесами монтажу, налагодження, експлуатації і ремонту технологічного обладнання.
Високий рівень фахової освіти забезпечують різні види практики, які студенти проходять на передових базових підприємствах та майстернях коледжу.
Особлива увага приділяється технічній творчості студентів, які на заняттях предметних гуртків розкривають свої конструкторські здібності.
Випускники коледжу є фахівцями з проєктування галузевих машин і систем із застосуванням сучасного інструментарію й керування ними, розроблення новітніх технологій виробництва та забезпечення якісної експлуатації промислового обладнання.
Професія механіка в галузі переробних і харчових виробництв стає все більш актуальною у зв’язку з розвитком малих підприємств, де один фахівець може контролювати технологію, обладнання та економічні аспекти виробництва.
Після закінчення коледжу випускники мають право працювати на посадах:
- слюсаря – ремонтника;
- майстра виробничої дільниці;
- майстра з експлуатації та ремонту технологічного обладнання харчових виробництв;
- майстра ремонтно – механічного цеху;
- механіка-наладчика технологічного обладнання харчових виробництв;
- механіка-ремонтника технологічного обладнання харчових виробництв;
- техніка-конструктора;
- техніка з налагодження та випробування технологічного обладнання харчових виробництв.
Термін навчання:
- на основі базової загальної середньої освіти (9 кл.) – З роки 10 місяців;
- на основі повної загальної середньої освіти (11 кл.) - 2 роки 10 місяців.
Освітньо-професійна програма «Енергетичне машинобудування»
Спеціалізація G4.04 Холодильні та кліматичні технології
Фахівців за освітньо-професійною програмою «Енергетичне машинобудування» готують до експлуатаційної, організаційної, проєктноконструкторської діяльності на підприємствах, в організаціях і установах, де використовуються холодильні машини та установки, обладнання та системи кондиціювання повітря.
Навички практичної роботи, ведення монтажних робіт, підбору заданих умов відповідного обладнання студенти здобувають під час проходження практик на підприємствах харчової промисловості Полтавської області та інших регіонів України.
Значна увага приділяється технічної творчості; працюють предметні гуртки, виконуються курсові проєкти і кваліфікаційні роботи з виготовленням діючих лабораторних стендів, макетів, установок.
Здобувачі освіти беруть участь у конкурсах професійної майстерності серед навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців за цією спеціалізацією.
Під час навчання студенти, за бажанням, можуть здобути робітничу професію «Монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту та аспірації».
Коледж є єдиним навчальним закладом в Полтавській області, що здійснює підготовку спеціалістів з обслуговування холодильного обладнання.
Після закінчення коледжу випускники мають право працювати на посадах:
- слюсаря – ремонтника;
- машиніста компресорних установок;
- майстра виробничої дільниці;
- майстра з експлуатації та ремонту холодильно-компресорного устаткування;
- майстра компресорного цеху;
- майстра ремонтно-механічної дільниці компресорного цеху або холодильного устаткування;
- механіка-наладчика холодильно-компресорного устаткування;
- механіка-ремонтника холодильно-компресорного устаткування;
- механіка компресорного цеху (ділянки);
- техніка-конструктора;
- техніка з налагодження та випробування холодильно-компресорного устаткування.
Термін навчання:
- на основі базової загальної середньої освіти (9 кл.) – З роки 10 місяців;
- на основі повної загальної середньої освіти (11 кл.) - 2 роки 10 місяців.
Спеціальність Комп’ютерна інженерія
Дана спеціальність – наймолодша в коледжі і тільки починає свій шлях у світі комп’ютерних технологій Перший набір студентів зі спеціальності 5.05010201 «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж» було здійснено у вересні 2014 року.
Для навчання молодих фахівців з комп’ютерної інженерії було відкрито три нові комп’ютерні лабораторії. Вони обладнані персональними комп’ютерами, стендами, вимірювальними приладами та діагностичним обладнанням. Тому нескладний ремонт системних плат, блоків живлення, відеоадаптерів студенти спеціальності здійснюють в лабораторіях спеціальності.
У коледжі постійно поповнюється матеріально-технічна база. Під час проведення занять з фахових дисциплін використовуються установки та стенди, виготовлені студентами-дипломниками під час роботи над дипломними проектами.
Кожен ПК коледжу має доступ до глобальної мережі Інтернет. Це дає можливість завжди бути в курсі розвитку сучасних інформаційних технологій. Технічну підтримку роботи локальної мережі коледжу здійснюють студенти
Теоретичні знання студенти мають змогу закріпити на практиці у полтавських ІТ фірмах та сервісних центрах.
Підготовка фахівців ведеться за денною формою навчання:
- на базі базової загальної середньої освіти (9кл.);
- доукомплектування груп другого курсу абітурієнтами з повною середньою освітою з сертифікатами ЗНО, та диплому кваліфікованого робітника на базі ПТНЗ.
Ліцензійний обсяг:
30 осіб – денна форма навчання.
Випускники продовжують своє навчання, вступаючи на третій курс або на прискорене навчання до Національного університету харчових технологій або інших вишів України
Призначення фахівця:
Навчання передбачає вивчення теоретичних основ та сучасних технологій проектування, експлуатації, адміністрування та інформаційного захисту комп’ютерних систем і мереж, розробки і обслуговування програмного забезпечення.
Випускник спеціальності здатен реалізовувати всі етапи розробки та супроводу комп’ютерних систем і мереж та їх програмного забезпечення; розроблення проекту та загальної архітектури системи відповідно до стандартів комп’ютерної інженерії; розробці компонентів комп’ютерних систем та мереж: програмного та апаратного забезпечення, впровадження і супроводу програмного забезпечення.
Дипломований фахівець по завершенню може працювати:
- Технічні фахівці в галузі електроніки та телекомунікацій,
- Техніки-програмісти,
- Фахівець з інформаційних технологій,
- Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення,
- Фахівець з розроблення комп'ютерних програм,
- Технік із системного адміністрування,
- Технік із конфігурованої комп'ютерної системи,
- Технік із структурованої кабельної системи,
- Технік обчислювального (інформаційно-обчислювального) центру.
Робітнича спеціальність «Монтажник систем вентиляції,кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації»
У наш час системи вентиляції й кондиціювання стали невід'ємною частиною практично будь-якого приміщення. Спліт-системи в житлових кімнатах істотно підвищують якість життя; кондиціонери, встановлені в офісі, дозволяють створити максимально комфортні для роботи умови; у промислових приміщеннях вентиляційна система є одним з найнеобхідніших елементів.
Коледж пропонує програму навчання монтажників кондиціонерів, що дозволяє в максимально стислий термін опанувати дану професію. Всі заняття проводяться кваліфікованими фахівцями, які мають багатий досвід успішної роботи в цій сфері діяльності. На наших курсах монтажників кондиціонерів ви отримаєте знання, які необхідні для успішної установки чи ремонту системи вентиляції й кондиціювання, оволодієте усіма практичними навичками й уміннями.