Майстер-клас «Цінуємо українське : качана каша»
09 травня 2025 року в межах тижня циклової комісії спеціальності «Харчові технології» викладачками фахових дисциплін Тамілою Михайлик і Надією Надточій був проведений майстер-клас з приготування качаної каші.
Вона входить до традиційних українських страв, які наші предки могли дозволити собі лише на великі свята. Для Полтавського регіону це не просто страва, а справжній символ нашого краю, сповнений тепла, сімейності та історії.
Назва її походить від способу приготування: пшоно для каші по черзі обкачують у яйцях та борошні вручну, щоб кожне зернятко було рівномірно вкрите тістом.
Уміння приготувати качану кашу вважалося ознакою вправності господині, адже процес качання вимагав терпіння та акуратності. Часто він об'єднував родину чи навіть сусідів, які під час тривалого качання могли спілкуватися, ділитися новинами.
Через складність качану кашу здебільшого готували до весіль, хрестин чи святкових обідів.
Метою майстер-класу була популяризація страв Полтавського краю як символу родинного затишку, любові та сімейних традицій.
Дякуємо нашим шановним викладачам-технологам за чудову атмосферу заходу, науку та смачне пригощання!